Imagine Dalarna

Anmäl dig här

Regionfinal

Det är dags för regionfinal och vi gästas dessutom av Imagine Gävleborg!
Kom och stötta, peppa och njut av alla våra grymma deltagare.
Gästakt, vinnare av både regionfinalen och riksfinalen 2023: Xion

SÖNDAG 7 APRIL

Stora scenen, Kulturhuset tio14, Falun.
Dörrar 14.30. Start 15.00.
Fri entré.

Tusen tack till alla deltagare för två grymma deltävlingar!

Ni är så modiga, peppiga, duktiga och trevliga! ❤⭐
Det har inte varit lätt, men juryn har nu enats.
Vidare till regionfinal 7 april, Stora scenen, Kulturhuset tio14, Falun:

AFFECTUM
Med värme och allvar fyller Affectum rummet med musik som svänger, vaggar, kränger, hisnar och landar med båda fötterna på marken.

EMILIA SOFIE
En uttrycksrik och spännande röst som med precision smyckar sin musik med lyskraft och innerlighet.

OCCRASY
Omedelbart, glasklart och utan tvekan böjer Occrasy musiken efter sin kreativa vilja.

REWD
Kokar soppa på en röst. Och en hel festmåltid. Ett pulserande röstfyrverkeri som bjuder in med både lekfullhet och nerv.

RÄKOR MED KETCHUP
Musikaliska skärvor sammanfogas till en utmanande och lekfull mosaik med tyngd, humor, frihet och driv.

WASTED WIZARDS
En kärleksförklaring till svunna tider och ett eget uttryck som landar här och nu. Wasted Wizards sveper med oss på ett storslaget musikaliskt äventyr.

ONYX
Ett musikaliskt överfall där hela bandet attackerar på bred front. Förföriskt och explosivt.

STORT GRATTIS!

Foton: Jens Rydén

IMAGINE DALARNA HAR ANMÄLAN ÖPPEN 1 NOV-1 FEB!

 DIGITAL UPPSTARTSTRÄFF 5 FEBRUARI
Vi startar upp med en enkel digital uppstartsträff måndag 5 feb kl 18.00-19.00. Syftet är att lyssna in vad alla deltagare vill få ut av att vara med och att därmed kunna styra innehållet i workshops (i möjligaste mån) utifrån deltagarnas önskemål. Det är också fint att deltagarna får träffas och lära känna varandra lite.
Länk och mer info kommer efter att anmälan har stängt.

DELTÄVLINGAR 9-10 MARS
Det är redan spikat att deltävlingarna äger rum 9-10 mars på Klubbscenen, Kulturhuset tio14, Falun.

REGIONFINAL 7 APRIL
Regionfinalen äger rum 7 april på Stora scenen, Kulturhuset tio14. Finalen arrangeras tillsammans med Imagine Gävleborg och deltagare från just Imagine Gävleborg kommer då också att delta. 

DALAPOPS INSPIRATIONSDAG 2 DECEMBER
Imagine Dalarna vill också tipsa om Dalapops inspirationsdag, lördag 2 december, som vänder sig till unga artister och band. Gratis! Länk till evenemang:https://www.facebook.com/events/1031235964680181
Läs mer om Dalapop på: www.dalapop.se

MER INFO KOMMER LÖPANDE!

VARMT VÄLKOMNA TILL IMAGINE DALARNA 2024!

Foto: Stefan Lindgren – Röd Varg

Pristagarna VID ÅRETS RIKSFINAL

Den 17-21 maj 2023 gick Imagine Sweden Riksfinal av stapeln på Culturum i Nyköping. 14 akter från hela landet tävlade och pristagarna i år är… 

1:a pris – XION (Dalarna)

Priset består av tre delar:
– Sveriges representant vid Imagine International Final i Bryssel i december
– Gästande artist vid Imagine Sweden Riksfinal 2024
– Imagine Sweden Agency – Hela Imaginenätverket jobbar aktivt för att hitta speltillfällen och andra tänkbara samarbetsmöjligheter under ett år

Juryns motivering:
I en genre med höga krav på teknisk skicklighet sitter allt till perfektion.
Med en högenergisk, galopperande spelglädje och en power utan dess like
skapas refränger som lyfter taket. Akten står bredbent på giganters axlar och kommer snart bli en av dem. Världen står för deras fötter. 

Kontakt:
Gustaf Bäckström Elmelid
+46 73 567 40 67
gustaf.elmelid@musikidalarna.se

Pressbild
Xion Pressbild – foto: Stefan Lindgren

» Fortsätt läsa om övriga pristagarna vid Imagine Riksfinal 2023 i Nyköping.

 

Foto: Maria G Nilsson

Borlängebandet Xion tog hem förstapriset i regionfinalen av Imagine Dalarna, för andra året i rad

Thrash metalbandet Xion från Borlänge tog hem förstapriset i regionfinalen av Imagine Dalarna för andra året i rad!

Bandet kommer representera Dalarna vid riksfinalen av Imagine Sweden 17-21 maj på Culturum i Nyköping. Förra året tog de hem andrapriset i riksfinalen, det blir extremt spännande att se hur det går i år.

Regionfinalen ägde rum på Gävle Teater söndag 16 april, med 4 tävlande akter från Imagine Dalarna och 4 tävlande akter från Imagine Gävleborg. Singer/songwritern Lina Wilkes från Bollnäs vann förstapriset för Imagine Gävleborg och blir deras representant i riksfinalen.

Övriga akter var: Rewd, Madeleine Björk och Retribution från Dalarna samt Papptallrik, One Öre Bois och Ture Aspelin från Gävleborg.

Juryns motivering:
”Med en proffsig och rörlig scenshow tog de publiken med storm, utan att be om ursäkt. Starka låtar som andas autentiskt 80-tal. En kombo som torde vara redo för att bli sajnade redan nu. Vi ser fram emot att följa deras korståg över världen!”

Xion har beskrivits som Sveriges mest lovande hårdrocksband på 20 år och många i branschen menar att de sällan skådat ett mer lovande och färdigt band i så ung ålder. Under första kvartalet av 2024 släpps det efterlängtade debutalbumet som redan innan den första lyssningen hajpas hårt av bland annat Sweden Rock Magazine och Metal Hammer. I maj släpper thrash-sensationen den andra singeln ”Men Who Play God” från det kommande albumet.

TACK TILL ALLA GRYMMA, MODIGA OCH PEPPIGA DELTAGARE VID VÅRA DELTÄVLINGAR! ❤️🤩🎶🎵

Vidare till regionfinal tillsammans med Imagine Gävleborg 16 april på Gävle teater:

Madeleine Björk
Med en tidlös sångröst och ett vokalt uttryck fyllt av nyanser och dynamik gör Madeleine Björk musiken och publiken till sin för en stund. En långt utvecklad röst och ett artistiskt framträdande som vi anar kommer ta många scener i besittning framöver.

Retribution
En trollbindande svärta pulserar från scenen och tar med publiken till en laddad musikalisk värld som skiftar i mörka nyanser. Med ett magnetiskt fokus bjuder Retribution på musik som både för tankarna till portalfigurer inom genren och samtidigt känns närvarande och nyskapande.

Xion
Rykande och rytande metalshow som är lika självklar på scenen som hisnande för den som upplever den. Med sitt väloljade maskineri som grund och individuell stjärnglans hos varje bandmedlem blir Xion något mycket större än summan av de välkomponerade musikaliska delarna.

Rewd
Polyfont, polyrytmiskt och så otroligt svängigt! Röstakrobati med riktning, humor och ett mästerligt utforskande av röstens rikedom gör Rewd till en oemotståndligt smittsam ambassadör för modern beatbox.

STORT GRATTIS! 🥳

📸 IG: @filip.edlund

Tack också för fint samarbete:
Imagine Sweden Musik i Dalarna Regional Musik i Sverige Dalapop Folkmusikens Hus Kulturhuset tio14 Scekab Imagine Music Experience JM International

 Madeleine Björk – Foto: Filip Edlund

 Retribution – Foto: Filip Edlund

 Xion – Foto: Filip Edlund

 Rewd – Foto: Filip Edlund

DELTÄVLINGAR IMAGINE DALARNA 2023!

25-26 mars, Klubbscenen, Kulturhuset tio14, Falun.
Dörrar 15.00 – Start 15.30 – Fri entré
Kom och peppa alla våra fantastiska deltagare!

DEADLINE FÖR ANMÄLAN TILL IMAGINE DALARNA 2023: 15 JAN

DIGITAL UPPSTARTSTRÄFF 18 JAN 18.00-19.00

Vi inleder med en digital uppstartsträff ons 18 jan kl 18.00-19.00 där ni får komma med önskemål om innehåll i workshops och andra aktiviteter. Inbjudan kommer skickas till alla deltagare.
Mer info och datum för vårterminens evenemang kommer efter deadline för anmälan.

DELTÄVLINGAR 25-26 MARS, KULTURHUSET TIO14, FALUN

REGIONFINAL 16 APRIL, GÄVLE TEATER, GÄVLE
(TILLSAMMANS MED IMAGINE GÄVLEBORG)

 

DIGITALA WORKSHOPS MED DALAPOP, BD POP OCH TALENTCOACH UNDER HÖSTEN 2022

BD Pop, Dalapop och Talentcoach gör gemensam sak och erbjuder återigen tre digitala workshops för musikbranschen i Norrbottens, Dalarnas och Kalmar län.
Varje organisation kommer vara värd för varsin digital workshop som hålls på Zoom och är öppna för alla som jobbar nära organisationerna. Samtliga workshops är kostnadsfria.

Anmälan görs här: shorturl.at/hIL34
Länk till workshops läggs ut i vardera event under workshopsdagen.

6 Oktober 2022 kl. 18:00
Ljudteknik (BD Pop)

Vare sig du är Band/ artist / Arrangör kommer du dyka på mixerbord och PA-system av olika slag så här kommer en crashcourse i liveljud på en enklare Ljudanläggning.
Vi kommer gå igenom kanalkedjan från ljudkälla till örat på publiken, Gå igenom grundläggande funktioner på ett mixerbord kablar mickar högtalare. Samt prata lite tänk kring Liveljud allmänt. Fredrik ”Buffy” Johansson Popkonsulent på BD Pop och även frilansande ljudtekniker åt bla Movits håller i den här 2 timmars snabbdykningen i ljud.

Länk till event:
https://www.facebook.com/events/432778578947825

20 Oktober 2022 kl. 18:00
Digital musikutgivning (Dalapop)

När du ger ut din musik på digitala tjänster finns det mycket du behöver tänka på. Vi går igenom begrepp som metadata, ISRC-koder, Spotify For Artists samt reder ut hur du får korrekt betalt när dina låtar spelas på de digitala tjänsterna. Under två timmar går vi igenom alla nödvändiga steg från uppladdning till att din låt når igenom Spotifys algoritmer tillsammans med Pelle Andersson, verksamhetsledare och labelansvarig, på Dalapop.

Länk till event:
https://www.facebook.com/events/420258750178909

3 November 2022 kl. 18:00
Sociala medier (Talentcoach)

Under COVID-19 pandemin så har förutsättningarna i musikbranschen ändras på många sätt, en av dem där det märks extra tydligt är hur promotionarbetet kring en artist ser ut. Det vanliga sättet att att nå ut med sin PR som artist har blivit svårare och det för med sig att artistens sociala medier är viktigare än någonsin. Andelen kring PR på sociala medier har ökat med 61% och därför är det också viktigt att det finns en tydlig plan i hur du som artist jobbar med just sociala medier. Den här föreläsningens huvudsyfte är att ge er en inblick i hur ni bäst och enklast syns och når igenom på de sociala plattformarna.

Länk till event:
https://www.facebook.com/events/1763110294040932

Xion vann pris på Nationella finalen

Priset består av:
3 dagars inspelning i Nacksving studios, Göteborg

Juryns motivering:
Den här akten förvaltar ett stolt arv och placerar det i samtiden. 
Det är hög nivå såväl i teknik, samspel, energi som hårsvall. 
Med ett brutalt tryck från start till mål och en otrolig spelskicklighet, säkrar ni återväxten för framtidens metalscen. 

Grattis Xion! 👏

📸 Stefan Lindgren / Röd Varg

Vinnare av Imagine Dalarna är Xion!

”Med ett intressant och spännande uttryck fick vi lyssna till en ytterst fin röst som tydligt framför sina texter. Kreativa kompositioner och en god publikkontakt är bara två faktorer i den vinnande helheten.”
Vidare till riksfinal från Imagine Gävleborg: Eila Holmberg! 👏

”Med en sång av guds nåde och inte en bristande länk blev juryn chockade av den här aktens hookiga låtar, bländande intro och välrepeterade nummer. Årets vinnare står för en helhet och ett vinnande koncept.”
Vidare till riksfinal från Imagine Dalarna: Xion! 👏

Tusen tack till ALLA GRYMMA DELTAGARE! Ni är helt fantastiska!
Ta er nu till Eskilstuna 12-15 maj för Imagine Swedens riksfinal! ⭐
📸 Marias Of Sweden

❤️ till:
Imagine Dalarna | Imagine Gävleborg | Imagine Sweden | Imagine Music Experience  | Musik i Dalarna | Regional Musik i Sverige | Dalapop | Folkmusikens HusScekab | Kulturhuset tio14 | Musikcenter AB

Imagine Dalarna

Nu tar vi steget in i framtiden och blir en plattform/program för utveckling av dig som artist och musiker. Sedan 1986 har vi tävlat om vem som är bäst på scen, det ska vi göra även i år, men vi utvecklar Imagine till ett ännu roligare, mer lärande och utvecklande program.
Tillsammans med önskemål från er deltagare så får vi inspireras och lära oss om allt som ni har nytta av i era liv som artister och musiker. Det blir möjlighet till individuell coachning av dig/er som artist/musiker, workshops, inspirerande föreläsningar, livespelningar och annat nyttigt.

Praktisk info:
Du kan anmäla dig som soloartist eller band, det viktiga är att du älskar musik och tycker om att stå på scen. Vi kommer i möjligaste mån anpassa innehållet i programmet efter önskemål från deltagarna och beroende på vilka genres osv som representeras. Deltagande är kostnadsfritt men ev resor inom Dalarna får deltagarna bekosta själva.

Varmt välkomna till Imagine Dalarna 2022!

Datum att hålla koll på:

Anmälningsperiod: 1 oktober – 1 december 2021
Digital träff: 15 december 18.00
Workshops/föreläsningar

10/2 Kl 18.00 – Upphovsrätt – Thomas Karlsson, Talentcoach

Att förstå grunderna inom upphovsrätten ger dig som låtskrivare eller utövande musiker kunskap om de rättigheter som följer av att skapa och spela musik. Här får du lära dig nyckelbegrepp som verkshöjd och närstående rättigheter och får dessutom insikter som gör att du kan undvika vanliga fallgropar för upphovspersoner.

Thomas Karlsson jobbar för Talentcoach inom låtskriveri och artistutveckling. Han har arbetat som låtskrivare under många år och har därutöver erfarenhet av förlagsverksamhet.

24/2 Kl 18.00 – Musikbranschens funktioner – Daniel Olsson, Dalapop

Musikbranschen är uppbyggd på en massa olika funktioner, roller och bolag. Ibland kan det vara svårt att få en överblick över vad alla dessa funktioner egentligen gör. Du har säkert hört ord som management, förlag och skivbolag – men vad är det de egentligen gör?

I den här digitala workshopen går vi igenom musikbranschens roller och funktioner så att du efteråt får en bättre inblick i hur musikbranschen är uppbygd och vad de olika funktionerna sysslar med. Vi kommer även gå igenom en del begrepp och ord som ofta förekommer i musikbranschen. En ordentlig grundkurs helt enkelt!

Daniel Olsson, till vardags verksamhetsledare på Dalapop och tidigare bland annat festivalchef på Peace & Love, leder workshopen.

10/3 Kl 18.00 – Demoinspelning – Tomas Bäcklund Thuneström, BD Pop

Att kunna spela in sin egen musik har blivit allt vanligare – och allt viktigare! Att kunna presentera idéer, spela in pålägg hemma och skruva fram egna sound är dels kostnadseffektivt, men också utvecklande ur konstnärlig och kreativ synpunkt. Du kan lägga de där extra timmarna på att hitta rätt färger och klanger utan att timarvodet rinner ut ur plånboken.

Men när det låter skit då? Vad kan man göra för att lyfta sin heminspelning? Hur kan man få ett tydligare, renare och mer professionellt ljud`

I denna workshop går vi in på olika tekniker för att maximera demoinspelningen. Vi pratar mikrofonplacering, dubbning, templates, layering och andra effektiva inspelningstekniker för såväl artister som nybörjarproducenter.

Tomas Bäcklund Thuneström, Artistutvecklare på Bd Pop samt frilansande Musiker, Producent, Inspelningstekniker och Mixare.

Deltävlingar: 12-13 mars på Kulturhuset 1014 i Falun
Regionfinal: 3 april på Kulturhuset 1014 i Falun, tillsammans med Imagine Gävleborg
Mer info kommer löpande. Obligatorisk närvaro. Allt är gratis!

Följ oss gärna också i sociala medier:
https://www.facebook.com/imaginedalarna
https://www.instagram.com/imaginedalarna/

Hoppas vi ses!

GRATTIS PETER!

1:A PRIS IMAGINE RIKSFINAL – PETER ÅBERG, DALARNA

Priset består av tre delar:
Sveriges representant vid Imagine International Final i Bryssel i september
Stipendium på 15 000 kr
Imagine Sweden Agency – Hela Imaginenätverket jobbar aktivt för att hitta speltillfällen och andra tänkbara samarbetsmöjligheter

Juryns motivering:
Med vibrerande harmonier och ett skört, innerligt djup trollbinds vi från första stund.
En multiinstrumentalist som levererar ett textflöde av den högre skolan.
Det är ärligt, det är modigt och det berör.
Vi flyger.

Fotograf: Lotta Johansson

STORT GRATTIS TILL PETER ÅBERG!

Peter Åberg tog hem regionfinalen och är Dalarnas representant vid riksfinalen 2021 som sänds via Imagine Swedens Youtubekanal 14-15 maj!

Juryns motivering:
Med låtar som seglar fritt över de största djupen och nuddar vid de sköraste frågorna breder Peter Åberg ut sina majestätiska musikaliska vingar och bär oss in i en värld långt bortom scenen. Här finns ett personligt, ärligt och moget artisteri där inget hålls tillbaka. Texterna och musiken glöder av mening och det berör.

STORT GRATTIS säger vi också till andrapristagarna LETTER BEFORE A!
Letter Before A vinner en plats på Dalapops demovecka där de ges möjlighet att under en dag få vara i Valley Sound studio med både tekniker och producent. Kanske är det deras nästa stora hit som kommer att spelas in under den dagen.

Juryns motivering:
I ett viktlöst och skickligt samspel, där varje ton behövs och tar sin plats, inreder Letter Before A scenen som om den vore deras eget vardagsrum och smyckar den med vemod, längtan och innerlig stämsång. Musiken är vävd med precision, dynamik, sväng och balans och flödar utan motstånd mellan musikanterna ut över alla som får nöjet att höra.

Slutligen säger vi STORT GRATTIS till tredjepristagarna XION!
Vikten av att ha uppdaterade sociala medier och fylla dem med relevant innehåll är kanske det viktigaste verktyget för att nå ut till sina fans och skaffa nya. Xion vinner 2 timmar med Dalapops Josefin Staff Hästö, som tillsammans med Xion kommer att lägga upp en strategi för deras sociala medier.

Juryns motivering:
En forsande, virvlande och helt samstämmig musikalisk kraft. Alla i bandet drar med skicklighet och rå energi åt samma håll och sliter med sig lyssnaren av bara farten. Xion är en raket byggd med största noggrannhet som tar sikte på natthimlen och lyfter utan ansträngning på sitt högoktaniga musikaliska bränsle.

Här kan du se regionfinalen i efterhand:

Tusen tusen tack alla fantastiska deltagare i Imagine Dalarna för i år!

Hoppas vi ses igen nästa säsong!

Inga evenemang

Kontakt

Gustaf Elmelid

Gustaf Elmelid

Har du några funderingar kring Imagine är du välkommen att kontakta projektledare Gustaf Elmelid!

Musik i Dalarna
Nybrogatan 12
791 71 Falun
073-567 40 67
gustaf.elmelid@musikidalarna.se


Arrangeras av
Musik i Dalarna

Musik i Dalarna är huvudarrangör av Imagine Dalarna. Musik i Dalarna har även det nationella ansvaret för Imagine Sweden.

Imagine Dalarna samarbetar med Dalapop och Folkmusikens Hus.
Vid regionfinalen av Imagine Dalarna 2022 samarbetar Dalarna också med Imagine Gävleborg.