Tre pristagare vid Imagine Sweden Riksfinal 2021

Den 14-15 maj gick Imagine Sweden Riksfinal 2021 av stapeln digitalt med livesändning från Glashuset i Gislaved. 12 akter från hela landet gjorde upp i den nationella finalen och de tre pristagarna i år är… 

1:a pris – Peter Åberg, Dalarna

Priset består av tre delar:
Sveriges representant vid Imagine International Final i Bryssel i september
Stipendium på 15 000 kr
Imagine Sweden Agency – Hela Imaginenätverket jobbar aktivt för att hitta speltillfällen och andra tänkbara samarbetsmöjligheter

Juryns motivering:
Med vibrerande harmonier och ett skört, innerligt djup trollbinds vi från första stund.
En multiinstrumentalist som levererar ett textflöde av den högre skolan.
Det är ärligt, det är modigt och det berör.
Vi flyger.

Kontakt:
Gustaf Bäckström Elmelid
+46 73 567 40 67
gustaf.elmelid@musikidalarna.se

Pressbild
Peter Åberg

2:a pris – Alex Gullberg, Skåne

Priset består av två delar:
Stipendium på 10 000 kr
Spelning på Kosterhavsfestivalen som äger rum 28-31 juli i Strömstad

Juryns motivering:
En imponerande skicklighet som griper tag på djupet.
Artisten lyckas skapa mystik och atmosfär med små medel i en klanderfri tolkning som är tekniskt fulländad.
Luftströmmens kontrollerade toner försätter oss i meditativ trans.

Kontakt:
Emma Eriksson
+46 70 820 58 34
emma.eriksson@musikisyd.se

Pressbild
Alex Gullberg

3:e pris – Periferi, Sörmland

Pris:
3 dagars inspelning i välrenommerade Nacksving studios i Göteborg

Juryns motivering:
Med smittande attityd och scenisk mognad tas vi med på en musikalisk tidsresa.
Vi serveras underhållning från en grupp med tydlig identitet och starka individer.
Deras självklara scennärvaro och sköna sväng rycker med oss hela vägen hem.

Kontakt:
Alfred Magnusson
+46 70 546 73 90
alfred@dizzyduck.se 

Peter Strand
+ 46 73 653 44 36
peter@dizzyduck.se

Pressbild
Periferi Foto: Magnus Eriksson

Om Imagine Sweden

Imagine Sweden är musiksveriges bredaste, roligaste och viktigaste mötesplats för unga musiker i åldrarna 13-21 år!
Oavsett nivå, genre och inriktning finns det något för alla. Allt från att för första gången få framträda inför en större publik till att satsa på en karriär som professionell musiker eller artist. Laleh, Malena Ernman, Tusse, Shellback och José Gonzàlez är bara några av alla dem som startat sina karriärer i denna fantastiska musiktävling.
Läs mer här: www.imaginesweden.se

Presskontakt
Gustaf Bäckström Elmelid
Nationell samordnare och juryordförande, Imagine Sweden
+46 73 567 40 67
gustaf.elmelid@musikidalarna.se

Upplev finalen igen

Riksfinalen Dag 1

Riksfinalen dag 2

Konferencierer

Årets konferencierer heter Tina Gardestrand och Emelie Ödén och de kommer leda oss igenom framträdanden och intervjuer under hela riksfinalen. Och om vi känner de här två rätt så blir det antagligen en och annan överraskning också!

Tina har turnerat land och rike som artist i jättemannabandet I’m from Barcelona och spelat på bland annat både Coachella och Lollapalooza. Hon har tidigare arbetat som producent i många år och radiopratat i Sveriges Radio P4 Jönköping. Tina har även varit festivalgeneral för Imagine Riksfinal 2012! Numera driver hon eget produktions- och konsultbolag och arbetar mest med plats- och affärsutveckling. Nu gästar hon årets riksfinal med vapendragaren Emelie Ödén.

Jury Riksfinalen 2021 i Gislaved

Gustaf Bäckström Elmelid

Gustaf Bäckström Elmelid

Juryordförande

Gustaf jobbar som nationell samordnare för Imagine Sweden och som projektledare på Unga Musik i Dalarna. Han är även medlem i tankesmedjan Unga tankar om musik. I de tidiga åren lirade han skatepunk på scener runt om i Sverige och på senare tid har det blivit mer sjungande och framträdanden för bland annat kronprinsparet och i botswansk statlig TV. Gustaf vill att musik ska svänga och vara tillgängligt för alla! Idag hittar du honom i dalaskogarna – antingen på längdskidor eller på löparstigen (och oftast med 1-2 kids i vagnen) där vasalopp varvas med ultramaratonlopp!

Joppe Pihlgren

Joppe Pihlgren

Jurymedlem

Verksamhetsledare på Svensk Live som samlar 230 arrangörer av klubbar, festivaler, föreningar, nöjesparker med flera och arbetar för att utveckla arrangörer och livebranschen. Ett ansträngande jobb, särskilt under en pandemi. Har spelat pop i en evighet med popgruppen Docent Död som senare bytte namn till Docenterna. De har inte mindre än 12 album i bakfickan vilket gör att han antagligen har spenderat mer än ett år av sitt liv i en inspelningsstudio. Dessutom kör han gärna Alfa Romeo men gläds oerhört åt att bilmärket Alpine återuppstått och tävlar i Formel 1!
Foto: K. Alfredsson

Iréne Theorin

Iréne Theorin

Jurymedlem

Iréne är en internationellt frilansande operasångerna, född och bosatt i Broaryd, Gislaveds kommun. Hon började spela trumpet genom kommunala musikskolan och gick musiklinjen på gymnasiet i Jönköping innan hon som tonåring bildade familj. Kanske inte den mest traditionella följden men det har funkat och efter det har hon hunnit utbilda sig både vid Musikhögskolan i Göteborg och OperaAkademiet i Köpenhamn. Och något ni kanske inte visste om Iréne är att hon namnger sina prylar. Till exempel heter hennes lilla bil Freja, och pimpas med ögonfransar då och då, och robotgräsklipparen, ja han heter Börje!

Kerstin Sonnbäck

Kerstin Sonnbäck

Jurymedlem

Kerstin är sångerska och sångpedagog från Krylbo. Hon är fd. musiklinjeledare på Sjöviks Folkhögskola och har undervisat i jazzsång på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm i 25 år. Kerstin driver idag Humlebackens Kulturhus i Bäsinge, Krylbo.
Förutom musik uppmärksammas även naturen i biosfärområdet ”Älvlandskapet” nedre Dalälven och en nybyggd utomhusscen finns på älvängen vid Dalälven. Trädgården har temat ”Blommor och växter i lyriken och musiken”. Och som att inte det vore tillräckligt så har Kerstin även åkt flera sommarturnéer i folkparkerna som körsångerska åt Jerry Williams!

Simon Dluzewski

Simon Dluzewski

Jurymedlem

Pianist, kompositör, låtskrivare, bandledare och multiinstrumentalist. Simon debuterade i Imagine som 11-åring och har representerat region Uppland i riksfinalen tre gånger, 2015, 2017 och 2019. Sista tillfället var i Gävle där han vann första pris tillsammans med sin jazztrio Trio Con Trast.

Julia Wiel Fredén

Julia Wiel Fredén

Jurymedlem

Sångare, gitarrist, låtskrivare som spelat och skrivit allt från country, visa och pop, till rock, punk och metal. Tidigare projektledare och nationell samordnare i Imagine Sweden och arbetar just nu med att starta upp studio och konsertverksamhet i norra Småland. För några år sedan förvånade hon sig själv när hon började prata franska med en fransman som inte kunde engelska. Franska är nämligen inte ett språk hon visste att hon bemästrade. Inte alls faktiskt. Fantastiskt!

Alex Pettersson

Alex Pettersson

Jurymedlem

När han inte skriver texter för Sveriges största musiktidning GAFFA spelar han hårdpop med västkustpärlan KLASS II. Och som att inte det vore nog är han även inofficiell svensk mästare i att poppa perfekta popcorn!

Alla finalister 2021

PETER ÅBERG
Dalarna

ELIN ANDERSSON
Gotland

CHRISTOFFER JONSSON
Gävleborg

SAIKZ
Halland

OFF TUNE
Jönköping

Foto: Cristhian Torres Diaz

MALIN LUNDBERG
Kalmar

Foto: Privat

SVANTE AUGUSTSSON
Kronoberg

ALEX GULLBERG
Skåne

PERIFERI
Sörmland

Foto: Magnus Eriksson

TRIPLEG
Uppland

Foto: Stefan Lindgren / Röd Varg

DARIAN MATHER
Västmanland

Foto: Stefan Lindgren / Röd Varg

MARIAM AZIZ
Västra Götaland