Imagine Sweden Music Experience Riksfinal

Upplev morgondagens stjärnor

Vi har hjälpt tusentals unga artister uppfylla sina drömmar sedan 1989 och nu är det dags att kora vinnaren för 2024. Vem kommer att representera Sverige i den internationella finalen i Bryssel?

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

Finalister 2024

PLOCKEPINN
Imagine Blekinge

Plockepinn – beskriver sig som ett glatt och rockigt band från Karlskrona, sammansatt av passionerade musiker med en gemensam kärlek till musiken. Framträdandet på regionfinalen i Blekinge doftade gott av 80-talets rock där energi och spelglädje fångade både jury och publik. Själva lovar dom minst ett lika taght och explosivt framträdande som i regionfinalen!
Ordspråk: More is more. Said with love.

Ivan Abrahamsson – sång, Gabriel Allert – trummor, Isak Norblad – gitarr, David Hellström – gitarr, David Ohlsson – bas

OCCRASY
Imagine Dalarna

BAM! Det är allt eller inget när Occrasy kliver upp på scenen. Rötterna sitter djupt nere i skogarna runt metropoler som Vansbro, Gagnef och Ludvika, men bandet har sannolikt hela världen som framtida scen. Occrasy strålar tillsammans med självklar pondus och väver musik till en färgstark käftsmäll. Bandet består av Alfonz på sång, Elvira på elbas, Aurell på elgitarr, Dexter på elgitarr och Filip på trummor. Alla är bra polare vid sidan av scenen och det avspeglas också i samspelet på scenen. Det är ösigt och det är ett jäkla tryck. Rock’n’roll när det är som bäst helt enkelt!

Foto: Jens Rydén

BONES OF TYPHON
Imagine Gotland

Bones of Typhon är ett grunge-rockband från Gotland bestående av gitarristen Jocke, sångaren Livia, trummisen Otto och bassisten Rut. Alla är 17 år och går på Wisbygymnasiet. Bandet bildades tidigt 2023 och blandar egenskrivna låtar med covers. Deras egenskrivna låt ’cause everyone looks the same är en kritik på dagens normer och hur det reflekteras i ungas vardag. Några av deras influenser är The Smashing Pumpkins, Stone Temple Pilots, Silverchair, Alice in Chains och Pearl Jam. Bandet repar två gånger i veckan och spelar mycket musik på fritiden.

Foto: Ziggy Kidval

NECSHOT
Imagine Gävleborg

Necshot, det explosiva hårdrocksbandet från Gävle, har tagit Imaginescenen med sin kraftfulla närvaro och magnetiska ljud. Deras musikaliska vision är en energisk och oförglömlig förening av kraftfulla riff och fängslande melodier. Sedan deras bildande år 2022 har de skapat en repertoar av drivande hårdrock och ett sound som kan beskrivas som en rytmiskt drivande ljudmatta, förgyllt med läckra glimtar som lyser igenom. Med en passion för att leverera dynamiska och minnesvärda uppträdanden längtar Necshot efter att ta steget ut på scenen och möta en ny publik. Deras musikaliska sammansättning ger en lättantändlig kombination av ljud och kraft som lockar lyssnare från alla håll. Varje ackord, varje slag på trumman, är fyllt med en intensitet och energi som bara kan komma från ett band som älskar vad de gör. För fans av hårdrock som brinner för äkthet och energi är Necshot ett namn att hålla ögonen på.

Emil Janson – trummor, Oskar Brahn – sång och gitarr, Jacob Strand – bas.

Foto: Jens Rydén

MANNEKIN
Imagine Halland

Mannekin är heavy metal-bandet från Kungsbacka som strävar efter att revolutionera hårdrocken och nå de högsta höjderna. Innan bandet tog fart på allvar med sin egen musik under våren 2023, började de med rockcovers av band som Metallica & Megadeth, samt Foo Fighters och Judas Priest.

Men Mannekin hade större ambitioner – de ville skapa sin egen musik och leverera en tolkning av heavy metal som både bevarade det klassiska soundet och kunde nå ut till en bredare publik. Nu har de släppt sina fyra första singlar, alla planerade att vara med på debutalbumet som förväntas släppas sommaren 2024.

Att närvara vid en Mannekin-konsert ska vara en upplevelse av musik och en spännande show. Bandet förmedlar genom sin musik en känsla av att alla i världen fastnar i en loop av det samma, som om vi vore skyltdockor utan egen personlighet. För att bryta den bittra cykeln har bandet med sin höga energi på scen visat att det är viktigt att ha kul och följa sina passioner.

Mannekin är bandet som strävar efter att återta hårdrocken och heavy metalens tron. Snabbt, tungt och hårt är nyckeln i deras musik.

Foto: Kenny Boufandane

& THE BRIDGE
Imagine Jönköping

& THE BRIDGE är ett alternativt rockband från Eksjö som bildades i början av 2022. Bandet består av Tyra Aspegren på sång och gitarr, Cornelia Boman på bas, Hannah Näslund på trummor och Alva Nordell på gitarr.

Under regionfinalen sa juryn bland annat: ”Snyggt och självsäkert” och ”Utan att följa ett musikaliskt recept lyckades de bjuda in och fånga publiken. Vi vill se mer!”

Förutom att spela musik och gå i skolan, driver de ett UF-företag tillsammans där de arrangerar en festival. Och så fikar de. Otroligt mycket. Deras musikaliska influenser är en blandning av svenskt 90-tal och brittisk pop och de inspireras av band som Blur, The Cardigans, Radiohead och The Wannadies. Det är första året de är med i Imagine och tycker att det är en bra plats att utvecklas som band. I framtiden vill de spela in, släppa egen musik och turnera och drömmen är att ha egna konserter där de är huvudakten.

Foto: Cristhian Torres Diaz

BONDESSON TRIO
Imagine Kronoberg & Skåne

Bondesson Trio är en pianotrio med medlemmar i åldrarna 20-21 år som träffades på St. Sigfrids folkhögskola år 2022. Sedan dess har de gigat och spelat mycket tillsammans. När trion var unga var det inte jazz som toppade deras intresse utan ­Green Day och progressiv death metal vilket också är den gemensamma nämnaren som förenade dem till att hitta en väg in i jazzen! Trion inspireras mycket av husgudarna i Joshua Redman Quartet, vilket tydligt återspeglas i ensemblens sound och deras egenskrivna musik. Fokus ligger på ett modernt sound och kreativ spontanitet.

”Deras energiska framträdande, inspirerat av rockens kraft och fjällens djup, lämnar ett starkt intryck hos oss i juryn!” – Amanda Fondell.

De försöker träffas så ofta som möjligt för att spela med varandra och är supertaggade på att ta ett större kliv in i musikens värld.

Elias Bondesson – Piano, Jakob Östberg – Trummor, Adam Ladd – Bas

Foto: Christoffer Larsson

THEO JOANS
Imagine Sörmland

Theo ”Joans” Thunström är en 18-årig musiker och skådespelare från Eskilstuna. Musiken har funnits i Theos liv så länge han kan minnas och han har hunnit göra såväl TV som teater och musikal.

Detta är Theos tredje år i Imagine men både första gången han står ensam på scenen, och första gången i Riksfinal. Framträdandet består främst av låtar som handlar om hjärtesorg, och publiken kommer bjudas såväl egenskrivna låtar som covers.

Foto: Therés Stephansdotter Björk

CRACK
Imagine Uppland

Crack är bandet som tog Uppsalapubliken med storm och blev utvalda att representera Uppland i årets riksfinal av Imagine Sweden!

De skriver sina egna låtar och beskriver musiken som actionfylld punk/rock.
Crack öser ur sig energi, med mycket attityd vill de lämna ett avtryck på alla.
Bandet vill lossa på kedjorna som håller oss fångna i ekorrhjulet vi kallar livet och vill att publiken ska leva ut sina vildaste fantasier. Crack gör som Crack vill, vilket hörs i den grova och riviga musiken. De vill förmedla frihet och uppmanar om att släppa taget om alla bördor och istället dansa, skrika och leva i stunden. Bort med alla gränser!

Medlemmar: Theo – Gitarr, sång, Fabian – Bas, stämsång, Shane – Trummor.

Foto: Stefan Lindgren / Röd Varg

WILLIAM J ÖBERG
Imagine Västerbotten

William J Öberg är en 20-årig singer-songwriter från Umeå som har en förmåga att skapa musik som berör. Med pianot som sin ständiga följeslagare och ibland en gitarr i handen, bjuder han in lyssnaren till en värld där varje melodi är en ny upptäckt och varje ord en länk som förenar erfarenheter och känslor. Trots sin unga ålder har William spelat mycket live de senaste åren på olika scener. Redan 2020 gav han ut sin första låt och nu har han över 25 utgivna låtar. För andra året i rad deltar William i Imagines riksfinal, och hans framträdande förra året ledde till en inbjudan att uppträda som gästartist i Frankrikes final. Nu ser han fram emot att åter igen visa upp sin musik för Imagines publik.

MICROCURRENT
Imagine Västmanland

Med en karismatisk sångare, distad mick och en touch av alla garage-gudar skickar Microcurrent publiken rätt in i en trång och rökig klubb och bjuder på härligt psykadelisk rock och en dynamisk resa. Microcurrent har repat ihop länge och det hörs i egenskrivna låtar tillsammans med soundet, som bär just något ”eget”. Att de tänkt setet som en show – med ljud och ljus i samspel – gör bekantskapen med Microcurrent än mer spännande och skapar förväntan.

Foto: Arvid Duvkär

 

VEM E VINA
Imagine Västra Götaland

Vem e Vina från Borås är hiphop- och R&B-artisten med gränslösa takter och eftertänksamma texter. Med en variation av energi kan du inte förvänta dig något annat än en dynamisk blandning av samhällskritik, tankar och känslor över egenproducerade beats – rakt från hjärtat.
Vem e Vina ser verkligen fram emot att ta chansen att få möta publik under riksfinalen, visa vart skåpet ska stå och varför hon gick segrande ur regionfinalen i Västra Götaland.

Alvina Birgersson – Sång + backtracks/egna beats

Foto: Mattias Eliasson

VIGGEN
Imagine Östergötland

Här kommer bild o text om VIGGEN (regionvinnare Östergötland):
Den 25 maj har filmen ”ÖS” premiär som handlar om 90-talets Hardcore-scen i Linköping som var både nationellt och internationellt erkänd. Många frågar sig vad som hände med scenen och hur aktiv är den 2024?Frågan är härmed besvarad: VIGGEN från Linköping beskrivs som next gen HC som med sin energi är en del av den återupplivade Hardcorescenen runtom i landet. Juryn på regionfinalen beskrev VIGGEN så här:”Med en kompromisslös energi golvade de BOKSTAVLIGEN publiken. Ett band man vill se igen så fort de slutat spela”

Fotograf: Alexander Vibeck

Internationella gästakter

XION
Imagine Sweden

Xion har beskrivits som Sveriges mest lovande hårdrocksband på 20 år och många i branschen menar att de sällan skådat ett mer lovande och färdigt band i så ung ålder. Tidigare i våras släpptes det efterlängtade debutalbumet ”Between Shadows And Gods” som redan innan den första lyssningen hajpats hårt av bland annat Sweden Rock Magazine och Metal Hammer.

I sommar ser ni dem på en av världens största metalfestivaler – Sweden Rock!
Bandet vann regionfinalen av Imagine Dalarna såväl 2022 som 2023 och i riksfinalen 2022 tog de hem andrapriset för att sedan vinna hela riksfinalen 2023. De fick då bl. a. representera Sverige vid den internationella finalen i Bryssel 2023 där de tog hem tredjepriset och även vann publikens val av bästa band!

Foto: Stefan Lindgren / Röd Varg

CHLOÉ LANDRA AKA MUSA
Imagine France

Chloé Landra aka MUSA plays music since she’s six. She composes her own music according to her numerous musical influences (pop, rock, electro, R&B…). Through her songs, she wants to convey messages and draw attention to subjects that are dear to her heart.

She has performed in several contemporary music groups, which allowed her to play at the Urban Empire Festival 2022 and at the Brive Festival Off 2023. In 2023, she played her solo project during the Nouveau Festival and was selected to represent the region she comes from, Nouvelle Aquitaine, in Imagine France’s national final. During the French competition, she was designated as the guest artist winner to perform her music in this Swedish final 2024.

Above all, she enjoys sharing music with energy on stage!

FAKE NEWS
Imagine Norway

Omtrent to ganger i uken samler en gjeng kjekke unge menn seg i hjertet av Arendal by for å sammen spille sine velkomponerte edle toner i skjønn harmoni. Disse kjekke unge mennene kaller seg for Fake News og består av Anders Langemyr på vokal, Eivind Sorteberg og Adrian Hagane Nævestad på gitar, Ørjan Helleland på trommer og sist men ikke minst Marcel Patryk Mrozik på bassgitar.

Sammen spiller de egne låter som for eksempel det energiske tordenværet av en låt “Under en hardere himmel” og den mykere ballade-aktige selvtitulerte rockevisa “Fake News”. Disse låtene, sammen med en rekke coverversjoner av kjente rockeslagere, er verktøyene Fake News skal bruke for å sakte men sikkert ta over verdensherredømmet.

Musikken er inspirert av mye av det rare som finnes der ute, men hovedsakelig er Fake News et band som puster på glørne av den norske rocken. Store navn som Jokke og Valentinerne, Dumdum boys, Turboneger og Raga Rockers er inspirasjonskilder for å nevne noen, men også utenlandske band som Black Sabbath og Metallica.

Jury Riksfinal 2024

Alla uppträdanden bedöms av en erfaren jury beståendes av professionella aktörer inom musikbranschen. 

Gustaf Bäckström Elmelid
Juryordförande

Gustaf jobbar globalt med att ena ungdomar genom musik. Han är nationell samordnare för Imagine Sweden, ordförande i Imagine International Committee, internationell koordinator för Regional Musik i Sverige, ordförande i tankesmedjan Unga tankar om musik samt styrelsemedlem i Jeunesses Musicales International. Gustaf har turnerat i Botswana, sjungit för kungligheter och ingår just nu i ett nätverkspar med Sveriges kulturminister.

Foto: Dino Hukic

Natasja Dluzewska
Jurymedlem

Sångerska, violinist & kompositör utbildad i jazz och folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan. Verksam inom improvisation, folkmusik och teater. Komponerade 2022 musik till Suzanne Ostens uruppförande av Lars Noréns sista pjäs Temps Mort. Utsågs 2023 till Årets Unga Svenska Låtskrivare för sin genreöverskridande musik i eget namn av Scenkonst Sörmland. Låtskrivare, textförfattare och musiker på bandet Fränders två internationellt uppmärksammade album och mångårig musikalisk mentor på Ethno Sweden.

Foto: Maja Svantesson

Nadja Evelina
Jurymedlem

Nadja Evelina debuterade på den svenska popscenen 2016 med singeln ”Finast utan filter” och byggde snabbt upp en lojal lyssnarskara. Hon har sedan dess släppt två album på egna skivbolaget Hjärtat Recordings och är nu återigen aktuell med ny musik.

Foto: Lamia Karic

Petter Seander
Jurymedlem

Petter Seander driver sedan 2011 musikbolaget Birds Will Sing For You, som arbetar med PR/Press/Management och rådgivning – för både väl etablerade och nya artister. Bland klienterna de senaste åren finns Sarah Klang, Mando Diao, Moonica Mac, Sara Parkman, waterbaby och Terra.

Foto: Fabian Rosenberg

Erik Zetterström
Jurymedlem

Erik Zetterström är gitarrist, medgrundare och även huvudsaklig låtskrivare i bandet Xion som år 2023 vann Riksfinalen i Imagine Sweden. Tidigare i år släpptes debutalbumet ”Between Shadows And Gods” och nu till sommaren väntar Sweden Rock Festival.

Foto: Stefan Lindgren / Röd Varg

Bakom Imagine Sweden står Musik i Dalarna och Regional Musik i Sverige
Arrangör för riksfinalen 2024 och 2025:
Imagine Sweden i samarbete med Musik i Uppland.