Riksfinalen av Imagine Sweden 2022 går av stapeln i Eskilstuna 12-15 maj.

Finalen av Sveriges största, viktigaste och roligaste mötesplats och musiktävling för unga musiker och artister i åldrarna 13-21 hålls för första gången på över 10 år i Eskilstuna och Sörmland.

Imagine Sweden har sedan starten 1986 varit en viktig och framstående del av unga artisters musikaliska väg framåt och har hjälpt till att bana väg för många av våra största artister, som till exempel Laleh, Malena Ernman, Shellback, José Gonzàles och inte minst Tusse som senare vunnit både Idol (2019) och Melodifestivalen (2021).

Riksfinalen av Imagine Sweden kommer att hållas på Lokomotivet i Munktellstaden i Eskilstuna. Vi hoppas givetvis kunna genomföra årets riksfinal på det sätt som en riksfinal ska genomföras; med att fylla hela Munktellområdet med deltagare från hela Sverige, massor av workshops, events, föreläsningar, gemenskap och framför allt låta våra deltagare uppträda på en stor scen inför en riktig publik!

Om pandemi och restriktioner sätter stopp för detta så kommer vi att genomföra årets riksfinal digitalt, som vi även gjorde förra året när finalen livesändes från Kulturplatån i Gislaved i Jönköpings län.

14 av Sveriges regioner är med och tävlar i årets upplaga av Imagine, och under vintern/våren hålls det regionfinaler runt om i landet. Varje region skickar sedan en vinnare till riksfinalen.

Imagine Sweden är dock mycket mer än en musiktävling; vi har valt att mer och mer rikta fokus mot deltagarna själva, vad vi kan göra för dem och hur vi kan hjälpa till med vad de önskar och behöver. Exempel på fokusområden är gemenskap, knyta kontakter, att stå på en riktig scen, hur man genomför ett soundcheck och hur man når ut med sin musik. Vi har haft workshops där deltagarna får testa en massa olika instrument, hur en kan spela in hemma med hjälp av sin egen dator och deltagarna har fått ta promotionbilder med professionella fotografer. Vi har också stora möjligheter att skicka våra ungdomar till andra deltagande regioner, vilket ger dem chansen att uppträda på scener runt om i hela Sverige, med hjälp av ett professionellt och tryggt kontaktnät genom Imagine.

Imagine Sweden är en del av det internationella programmet Imagine, och varje år hålls en internationell final på olika platser runt om i världen, dit varje deltagande land skickar ett bidrag från sina respektive riksfinaler. Utöver en plats i den internationella finalen, så kan man i Imagine Sweden vinna en rad olika priser; allt från spelningar utomlands via våra bilaterala samarbeten, stipendier, spelningar på större festivaler, till flera dagars inspelning i väletablerade studios mm.

All information och anmälan finns på www.imaginesweden.se

Imagine Sweden Riksfinal Eskilstuna 12-15 maj 2022

Peter Strand
Projektledare Imagine Sörmland / Imagine Riks 2022
peter@dizzyduck.se
073-6534436