Imagine integration

Hösten 2015 var vi starkt berörda av den akuta flyktingsituation som rådde och kände att vi att vi ville göra något för att bidra till medmänsklighet, förståelse – och möten kring detta inom Imagine Sweden/Musik Direkt.

Utifrån arbetet med riksfinalen i Uddevalla hade en ung arrangörsgrupp tagit form, bestående av representanter från ”Sveriges Förening för ensamkommande” (SEF Uddevalla), festivalen “Uddevalla goes rainbow”, föreningen ”Wang Electronics” (Göteborg), Musik Direkt, gymnasieskolan i Uddevalla, KulturUngdom och frilansande musiker.

I oktober började gruppen att planera en turné i Uddevalla och Göteborg. Turnéstoppen var boenden för ensamkommande ungdomar, t ex ”IM-programmet” vid Uddevalla gymnasiekola, där introduktion görs för gymnasieelever, Ljungskile folkhögskolas nya boende för ensamkomna, Äsperödshemmet, Lillekärrs boende på Hisingen, Göteborg och Stora Holmsgymnasiets SPRINT- program, Hisingen, Göteborg.

Musik Direkt Pre Tour finansierades och blev möjlig tack vare det så kallade etableringsstödet (administration och personal mm stod KulturUngdom för) som vi sökte via Kultur och Fritidsförvaltningen vid Uddevalla kommun (20 000 kr).

FullSizeRender_1

 

Programmet (en halvdag) innehöll två musikakter, inspirationstal, information om MusikDirekt/ Imagine och en öppen scen för alla som vill uttrycka sig på något sätt. Turnén drevs och genomfördes av unga arrangörer, med uppbackning av personal från KulturUngdom och Kultur Fritid Uddevalla.

Under turnén nådde vi ut till ca 300 nyanlända unga personer. Turnén var fantastiskt givande med alla nya internationella kontakter vi fick och broar som byggdes.

Vår arrangörsgrupp och våra musiker upptäckte många nya begåvade talanger, bland annat några fantastiska tjejer som dansade från Somalia och många duktiga sångare och rappare/beatboxare. Stämningen på turnén var fantastisk och slutade nästan alltid med att alla sjöng och dansade tillsammans, (se bifogade filmer som Lars Wallin gjort.)
Till KulturUngdoms och JMS stora glädje har flera av de unga nyanlända vi träffat anmält sig till Musik Direkt nu under våren 2016. Aziz & Farhad var en av akterna som tävlade i Uddevalla med traditionell musik, persisk pop och dans (sjöng på dari och persiska). Majid & Yosef var en annan akt som sjöng och dansade under en av deltävlingarna. Majid och Josef besökte alla VG-regionens övriga deltävlingar och hade massor med vänner med sig.

Vår plan och förhoppning är att 2016-2018 skapa ett separat projekt för Musik Direkt Pre Tour, dvs arbeta på liknande sett men göra en mycket längre och kvalitativ turné i hela VG-regionen där vi också översätter våra marknadsföringsmaterial, har med oss tolkar och arbetar med lokala studieförbund och kulturskolor på plats. Med tanke på att Imagine Sweden Riksfinal kommer att ligga i Uddevalla även 2017 och 2018 passar detta extra väl in.

Här kan ni se några filmer från Musik Direkt Pre Tour: