Pressmeddelande 2016-04-25

Musik Direkt 30 år firas i Uddevalla!

Många tunga namn på den svenska och internationella musikhimlen har någon gång deltagit i Musik Direkt – Sveriges bredaste tävling för unga musiker i åldern 13-21 år. Shellback, Laleh, Timo Räisänen, Malena Ernman och The Cardigans är några av dem. Nu är det dags för den nationella finalen av den 30:e upplagan – Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla den 4-7 maj.

imagine_press_topp

Pressträff inför Riksfinalen

To 28/4 kl. 15:30 på Östraboteatern Uddevalla.
Ni kommer att träffa Uddevallas lokala projektledare Patrik Carlsson och Kerstin Karlsson, Riksfinalens lokala arrangörsgrupp och några av de lokala akter som spelar under festivalen. De kommer berätta om hela festivalprogrammet.

Presskonferens strax innan Riksfinalen

Ons 4/5 kl. 15:00 Östraboteatern Uddevalla
Ni kommer att kunna fotografera och filma Bohuslän Big Band när de repeterar med några av våra fantastiska gästartister som Jaqee, Filip Jers och Skoob och Anoya. Ni kan också intervjua projektledarna Yohanna Eek, Julia Sandwall och Joel Lind som parallellt med riksfinalen också jobbat med att bjuda in nyanlända unga personer och musiker till årets Riksfinal. Ni kommer också träffa Louise Lindén från www.livegreen.se som tillsammans med ca 20 unga arrangörer bygger om Östrabos foajé till en fantastiskt mysig lounge enbart med återvunna möbler, tyger och annat spännande material.


 

”Att bli etta i USA är abstrakt. Det finns inget Stanley Cup-ögonblick där man får lyfta bucklan. Man får bara ett samtal: ”Nu är ni etta i USA igen, ni har just nu tre låtar på topp fem…” Jaha. Vilken ska jag vara gladast för? Ettan? Eller trean som jag gjort helt själv? Men att vinna Musik Direkt i Blekinge och gå till riksfinalen, det var enormt. Jag ryser fortfarande när jag tänker på det.” (Johan ”Shellback” Schüster, låtskrivare)
”Musik Direkt är det bästa som hänt svensk musik. Det är otroligt många som fått en kick av att vara med, överallt träffar man folk som varit med något år.”(Malena Ernman, operasångerska)


 

Jubileumskonserten Musik Direkt 30 år som inleder festivaldagarna den 4 maj på bjuder på Bohuslän Big Band och flera inbjudna gästartister. Sångerskan Jaqee flygs in direkt från Berlin, Filip Jers flerfaldig världsmästare i munspel och tidigare Musik Direkt-deltagare kommer att spela liksom 2015 års riksfinal-vinnare, The Tape som i december tävlar för Sverige på den internationella Imagine-festivalen. På scen står också flera musiker som kommit till Sverige under senare tid – nyanlända och etablerade musiker med rötter i andra kulturer så som klarinettisten Sarkawt Karlsson, sångerskan Arghavan Agida och violinisten Ameer Tarabolsy. Musiker Mot Rasism medverkar också med projektet Live för Mångfald. Musik Direkts och Imagines grundtanke är just att skapa möten mellan unga människor genom musiken där kulturella, sociala och geografiska barriärer rivs ner.

Imagine Sweden Riksfinal 2016 består av två tävlingskvällar den 5 och 6 maj, med 17 akter som har gått vidare från ett 50-tal regionala uttagningar runt om i Sverige. Lördagen 7 maj avslutas riksfinalen med en stor galakväll då internationella gästartister medverkar och nationella och internationella spel- och festivalpriser delas ut. Dagtid kommer artisterna att framträda på olika centrala scener i Uddevalla tillsammans med lokala Uddevalla-akter. Det finns också möjlighet för deltagare och allmänhet att gå på workshops och seminarier relaterade till musikbranschen och artistutveckling.

Galafinalen på lördagen leds av TV-profilen Josefin Johansson. Svenska rockgruppen In Circles, vinnare av internationella Imagine-finalen 2015, gästspelar liksom grupperna Page Down (Belgien) och Lemon 3 (Kroatien). Förstapris i Musik Direkt/Imagine Sweden Riksfinal är att få representera Sverige på den internationella Imaginefestivalen. Andra pris är att få gästspela på Kroatiens nationella Imaginefinal i Zagreb i december 2016. Samtliga priser delas ut under galafinalen och i juryn sitter bland annat Claes Olsson som sitter i Polarprisjuryn och Ulrica Holmberg från Musichelp som arbetar med artistutveckling och export av svensk musikakter.

Jubileumskonserten och Imagine Sweden Riksfinal arrangeras av den ideella föreningen KulturUngdom i samarbete med Uddevalla kommun och Jeunesses Musicales Sweden.
Mer info: www.kulturungdom.se | www.jeunessesmusicales.se

 


Hela festivalprogrammet: www.imaginesweden.se
Förköp av biljetter och workshops: www.billetto.se

Pressansvarig KulturUngdom Göteborg:
Julia Sandwall, juliasandwall@gmail.com Tel. 0735-053834

Pressansvarig KulturUngdom Göteborg:
Joel Lind, joel@kulturungdom.se Tel. 0738 453 699 www.kulturungdom.se